PARTNERS:

 

 

Steinar Henskes - Agrilaser

Omschrijving van mijn onderneming

Mijn onderneming Italix BV is opgericht in 2009. Aanvankelijk verkocht ik bestaande laserapparatuur, maar inmiddels ontwikkel ik ook zelf lasers voor nieuwe toepassingen. Mijn onderneming onderscheidt zich van de concurrent door constant te blijven innoveren. Dit doe ik op eigen risico en initiatief en in samenspraak met klanten. De verkoop stimuleer ik met een uitgebreid erkend dealernetwerk dat ik van creatieve verkoop-, service- en leasemodellen voorzie.

Momenteel richt ik me op de schade die wordt aangericht door vogels aan gewassen en het gevaar dat vogels vormen voor de luchtvaart. In 2011 heb ik een eigen product met gepatenteerde techniek op de markt gebracht onder de naam Agrilaser®. Met mijn lasertechniek kunnen vogels verjaagd worden van landbouwgronden en vliegvelden. Omdat mijn innovaties zowel aansluiten op ondernemersbelangen als maatschappelijke problematiek, heeft dit geleid tot een tevreden klantenbestand van multinationals, overheden, opleidingsinstituten en zorginstellingen. Huidige gebruikers van de Agrilaser zijn een groot aantal agrariërs in heel Europa, de Wageningen University, faunabeheerbedrijven en de gemeente Lelystad. Zij gebruiken mijn producten dagelijks naar tevredenheid om efficiënt en effectief vogeloverlast te reduceren.

Grootst behaalde succes

Als mijn grootst behaalde succes beschouw ik mijn marktpositie in de agrarische sector. De financiering van deze productontwikkeling heb ik voor eigen rekening en risico genomen. De schade die de agrarische sector ondervindt door vogels, is groot en groeiend. In 2008 bedroeg de schade die vogels aanrichten aan landbouwgewassen in Nederland 18 miljoen euro en dit zal toenemen tot 29 miljoen in 2015. Veel conventionele methoden om vogels te verjagen zijn tijdelijk en niet afdoende. Bovendien wordt het afschieten of vergassen van vogels, maatschappelijk als zeer dieronvriendelijk ervaren. Vogels verjagen met laserlicht daarentegen, is permanent, ongevaarlijk, geluidloos en vooral milieu- en diervriendelijk. De Agrilaser heb ik in samenwerking met landbouwspecialisten en wetenschappers ontwikkeld van idee tot gepatenteerd eindproduct. De optische technologie ervan is gepatenteerd. Het apparaat straalt een groene laserstraal uit die is geoptimaliseerd voor het verjagen van vogels op een afstand tot 2500 meter. Het laserlicht van de Agrilaser doet een beroep op het overlevingsinstinct van de vogel. Vogels interpreteren de laserstraal als een fysiek object dat hen dreigt te raken. In een reflex om de laserstraal te ontwijken, ontvluchten de vogels het terrein. In tegenstelling tot conventionele verjagingmethoden wennen vogels niet aan laserstralen. Daarom is het effect van laser langduriger dan het bestrijden met honden of knallen. De vogels zullen het gebied na regelmatig gebruik van de Agrilaser als onveilig beschouwen en er niet meer terugkeren.

De Agrilaser heeft mij een stabiele basis gegeven om een goede relatie op te bouwen met een netwerk van retailers voor de verkoop in binnen- en buitenland. Door het geven van succesvolle demonstraties, is mijn laserapparatuur opgenomen in het assortiment van de grootste agrarische coöperaties, handelsondernemingen en plaagbestrijders van ons land. Bovendien heeft de Partij voor de Dieren en het Faunafonds het gebruik van de Agrilaser ondersteund. In Nederland heb ik nu een dekkend netwerk van erkende retailers.

Toekomstvisie

Mijn ambitie is om na Nederland, ook stevigere voet aan de grond te krijgen in het buitenland. Mijn inspanningen zijn er momenteel op gericht om zo snel mogelijk mijn dealernetwerk uit te breiden in Europa en de rest van wereld. Samen met de retailers wil ik iedere agrariër, vliegveld, gemeente en faunabeheerde kennis laten maken met de Agrilaser als betaalbaar, permanent, milieu- en diervriendelijk apparaat tegen vogeloverlast.

In de toekomst is mijn wens het productassortiment van Italix uit te breiden door nieuwe toepassingen voor laserapparatuur te bedenken en daarvoor nieuwe toestellen te ontwikkelen. Naast de draagbare en handbediende Agrilaser ben ik op dit moment in de testfase van de Agrilaser Station: een vast model dat automatisch werkt. Dit apparaat zal 24 x 7 geheel automatisch een gebied van bijna 13 vierkante kilometer vrijhouden van vogels.

Waarom ben ik student ondernemer van 2012?

Ik ben een gedreven ondernemer met technische interesse en ben gericht op innovatie. Mijn belangstelling voor productinnovatie combineer ik met commercieel inzicht. Met de Agrilaser heb ik bewezen dat ik een uniek product kan ontwikkelen en er een commercieel succes van kan maken. Omdat ik volledig geloof in mijn product, durfde ik de ontwikkeling en marktintroductie van de Agrilaser zelf te financieren. Ik zie de combinatie van academische kennis en praktijkervaring als een belangrijke basis om te slagen als ondernemer. Vandaar dat ik mijn studie en mijn onderneming combineer. Juist die combinatie zorgt ervoor dat ik iedere dag weer nieuwe dingen leer. Wat mij betreft zijn dit de eigenschappen voor de student ondernemer 2012.

Terug naar Finalisten | Meer over Agrilaser

 

 

 
De Pers Twitter English Version Bookmark Site LinkedIn Facebook Mail